Av. Montserrat 20 - 17165 La Cellera de Ter (Girona) Tel. 972421902.

BENVINGUTS/DES A LES COVES DEL PASTERAL!
L’any 2019, l’Ajuntament de la Cellera de Ter va adquirir bona part de la muntanya de Canet,una finca forestal dominada per l’alzinar mediterrani situada al nord del municipi, a tocar del riu Ter, amb la voluntat de recuperar i donar a conèixer els seus valors naturals i patrimonials.
D’entre els elements més importants que s’hi troben, en sobresurt la COVA DEL PASTERAL, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).
La cova del Pasteral és una cavitat d’uns 350 metres de recorregut conegut i es considera la més important de la comarca i la de més entitat del massís de les Guilleries.
Es tracta d’una cova de marbre amb intrusions de granit que va iniciar el seu procés de formació fa uns 450 milions d’anys. Estructuralment, presenta tres entrades principals (artificials) a la seva base i dos accessos (naturals) a la seva part superior, amb galeries a un mínim de cinc altures diferents i un desnivell total d’uns 15 metres.
La part inferior de la cavitat, l’única zona visitable actualment, està parcialment afectada per una explotació minera que, durant la dècada del 1970, va crear grans sales i passadissos; mentre que la part superior la formen estretes, laberíntiques i espectaculars galeries de difícil accés.
A nivell arqueològic, la cova acull les restes de diferents enterraments realitzats per les primeres poblacions d’agricultors i ramaders sedentaris de casa nostra, d’època Neolítica i Calcolítica (entre el 4.500 aC i el 2.500 aC). Els enterraments d’aquest període són molt rars en tot l’occident mediterrani, pel que el jaciment del Pasteral és de gran importància per a la prehistòria recent de Catalunya.
La irregularitat de la cova propicia, a més, la formació de nombrosos microclimes que ofereixen als ratpenats i altra fauna cavernícola un ventall de condicions ampli, que s’adequa als diferents períodes del seu cicle vital. De les 29 espècies de ratpenats que es coneixen actualment a Catalunya, 14 es troben presents a les coves del Pasteral o en el seu entorn més proper, el que converteix l’espai en un refugi de primer ordre que cal protegir i conservar.
Pel que fa a la fauna subterrània, és a dir, la formada pels insectes, aranyes, escorpins, centpeus, milpeus o cargols que viuen a la cova, s’han identificat 22 espècies diferents, una d’elles, la Bofilliella subarcuata, considerada en perill crític d’extinció.
Per tal de millorar l’experiència i la visita a l’espai, l’Ajuntament de la Cellera de Ter va adequar també l’antiga estació del Pasteral per tal de convertir-la en el Centre de Divulgació de l’Espai Natural i Arqueològic de les Coves del Pasteral i la Muntanya de Canet.
Us convidem, doncs, a descobrir i a gaudir dels valors naturals i patrimonials que amaga aquest espai tant singular!
Dies de Visita
diumenges 19 de març, 2, 16 i 30 d’abril, 14 de maig.
Hores de Visita
- 1era visita, 10:30 h.
- 2ona visita 11:30 h.
Durada de la visita, 60 minuts aproximadament
Lloc de l'inici de la visita
Centre de Divulgació de l’Espai Natural i Arqueològic de les Coves del Pasteral i la Muntanya de Canet (antiga estació del Pasteral).
Altra informació rellevant
La visita és gratuïta i guiada. Només si pot anar amb reserva prèvia.
Un cop acabat aquest període de visites, les coves romandran tancades per tal de respectar els períodes de cria i aparellament dels ratpenats i es tornaran a obrir a la tardor.
Reserves
Ompliu el formulari de reserva amb el dia i hora escollit, el més aviat possible ens posarem en contacte amb vosaltres per confirmar la plaça i gestionar els detalls de la mateixa.